вівторок, 24 вересня 2013 р.

Діти "першої квадри". Які вони?

Соціоніка як наука відома вже відносно давно. Знаючи основи соціоніки, кожна людина може стати в якійсь мірі психотерапевтом для самого себе, зрозуміти сильні і слабкі сторони свого зхарактеру, навчитися прогнозувати стосунки, передбачати небезпеки, що виникають при спілкуванні з людьми певного типу. Адже ці стосунки утворюються між 16 типами особистості, до одного з яких належите також і Ви. 

Насправді, соціотип людини починає проявлятися з самого малого віку. Якщо навчитися вчасно визначати тип своєї дитини, можна позитивно вплинути на її виховання. Яким саме чином психотип проявляється в дітей та як його примітити читайте нижче.

Робесп "єр (логіко-інтуїтивний інтроверт раціональний) - наче"! не відвіту цього "Мало грається з дітьми, малоемоційний. Часто усамітнюється і довго дивиться в якусь точку. Коли його пробують залучити до спілкування, то розмовляє лише на цікаву йому тему, інакше - відходить та учасливості не виказує. Залюбки спілкується лише з своїми дуалами, тобто людьми, які мають доповнюючі риси характеру. 

Дуалом для самітника-філософа Робесп'єра є полум'яний та жвавий Гюго. Уважні батьки будуть старатися, щоб такий друг знайшовся, і дитина завдяки цьому стала більш комунікабельною. Якщо маленького Робесп'єра рано вчити грамоти, то він все швидко схопить і вже в 4 роки буде читати та рахувати! Проте слід уважно стежити, щоб цей непрактичний інтуїт-інтелектуал, який слабо відчуває потреби тіла, не занадто довго засиджувався за книжкою та комп'ютером. Відомо, що Робесп'єри принципові в обстоюванні своєї ідеї, в побуті - поступливі! Тому не будуть протестувати, коли ви залучите їх для зміни занять до більш практичної та рухливої ​​роботи, допоможете набути навичок самообслуговування. В цій нелегкій справі батькам доведеться виявити терплячість та методичність. В майбутньому ця дитина зможе стати успішним філософом, теоретиком, музикантом, або релігійним діячем...

В групі колективістів, є ще один тип інтуїтивного логіка. Це - "Дон-Кіхот" (інтуїтивно-логічний екстраверт ірраціональний). На відміну від слухняного і правильного аналітика Робеспєра, Дон-Кіхот більш балакучий, винахідливий та незалежний у поведінці. Змалечку полюбляє досліджувати, мандрувати, їздити на велосипеді. З дітьми охоче бавиться у рухливі, але невоєнні ігри. Любить послухати оповідання про космічні далі, кругосвітні подорожі, відкриття в науці та техніці... Цей мрійник часто відключає свою увагу від предмету, який його мало цікавить. Тому в школі, де викладають некреативно, може бути у відстаючих, як, наприклад, людина з соціотипом Дон-Кіхот Енштейн. Щоб наука не втратила майбутнього генія, батьки повинні дати дитині додаткову цікаву інформацію з тих предметів, з яких вона відстає. 
Переключайте увагу маленького Дон-Кіхота з ігор в інтернеті на фільми про науку, про досліди. Повторіть ці досліди разом з дитиною. Таким чином ви ще й виробите в неї практичні навички. Цьому новатору також допоможе дружба з його дуалом Дюмою, який навчить його дбати за потреби тіла... В майбутньому Дон-Кіхот може стати науковцем, художником, режисером, програмістом...

На відміну від щойнозгаданих вроджених теоретиків-ідеалістів Робесп'єра та Дон-Кіхота, Гюго та Дюма - практики, які весь час щось роблять руками: будують, ламають, рвуть, вирізують, клеять тощо. Якщо Дон-Кіхоту та Робесп'єру важливо щось знати (як логікам-інтуїтам), то цим двом сенсорним етикам важливо щось мати. Перші розпитують: "?-Чому .. ", а другі - практики та матеріалісти:"-А що я з цього буду мати...?" Коли назріває бійка, перші двоє стараються ухилитися, а другі - залюбки встряють у штурханину. Підрісши, Гюго та Дюма часто дружать. Вони - .. заводили в компанії, дарма, що Дюма - інтроверт (він і в дорослі роки є центром уваги за столом, тамадою). Попри все один і другий любить гостей, яких стараються пригостити власноруч приготованими стравами. Тому батькам змалечку варта таких дітей залучати до приготування їжі та будь-якої іншої роботи по господарству. Цим сенсорним дітям, як і всім іншим дітям, важливо показувати все на власному прикладі. Переконання, слова, як і будь-яка теорія сприймається ними важко. Зате все, що все пов'язане з практикою - буквально ловиться на льоту ж відмінності між ними! - Які? - запитаєте ви.
Етико-сенсорні-екстраверти раціональні, інакше кажучи, Гюго з найменших літ тягнуться на вулицю. І якщо вчасно не залучити їх до домашніх справ, можуть стати "дітьми вулиці"! Вже маленькі Гюго дуже непосидючі та емоційні. Їм, як і Робесп "єрам на користь би пішло спілкування з їхніми дуалами. При бажанні, батьки, виявлючи холодну розсудливість, притаманну Робесп'єру, могли б зацікавити цих дітей і до інтелектуальних занять. Наберіться спокою та терпіння і ваш маленький Гюго в майбутньому стане добрим господарником, співаком, вихователем, вчителем початкових класів, сільськогосподарським працівником, сантехніком, будівельником, найкращим футболістом!... 

На відміну від холериків Гюго, маленькі Дюма (сенсорно-етичні екстраверти ірраціональні), більш спокійні за характером. Як і Гюго, вони випромінють оптимізм, безпроблемність за будь-яких обставин. Дюми благодушні малорухливі та небагатослівні. Понад усе вони люблять смачно поїсти, тому схильні до повноти! Батькам слід замінювати калорійну і нездорову їжу, яку полюбляють ці діти, на більш здорову і менш калорійну! Від них не можна вимагати глибоких знань з точних наук! Дещо покращить їх успішність в школі спілкування з дітьми, які мають соціотип Дон-Кіхот, їхніми дуалами. 
Коли Дюми виростуть, вони можуть стати найкращими кухарями, дегустаторами, музикантами, художниками, стоматологами, вихователями в дитсадку...

Немає коментарів:

Дописати коментар